Zdravi začini koje i vaš pas sme da jede

1554

Mnogi novopečeni vlasnici pasa su u dilemi šta sve od hrane koja se koristi u ljudskoj ishrani smeju da posluže svom ljubimcu. Sa druge strane, čak i oni koji se smatraju znalcima su često u zabludi i imaju pogrešna uverenja šta je štetno za njihovog psa. Prvo što ćete čuti od većine ljudi je – nipošto začinjena hrana. Ipak, da li su baš svi začini loši za vašeg četvoronožnog prijatelja, ili postoje neki koji su, opet, veoma korisni? Predstavljamo vam 7 začina koji će blagotvorno delovati na zdravlje i dugovečnost vašeg psa!

Origano – Na pomen ovog začina, prva asocijacija je pizza. Ipak, ova mediteranska biljka je bogata antioksidansima i flavonoidima, a smatra se i da deluje antimikrobno. Pomaže pri pojavi digestivnih problema kod životinja kao što su proliv i gasovi. Osim toga, dokazano je da ulje ekstrahovano iz origana eliminiše brojne bakterijske infekcije kao što su Echerichia colli, Salmonella, Staphylococcus  spp. i druge.

Ruzmarin – Bogat je gvožđem, kalcijumom i vitaminom B6. Takođe, ovaj začin se pokazao kao dobar antioksidans, a pri tom je bezbedan za pse. Osim u ishrani, ruzmarin je odličan i za spoljnu upotrebu. On umekšava krzno i umiruje kožu. Recept je vrlo jednostavan – skuvajte čaj od dve kašike suvog ruzmarina i četri šoljice vode, i time isperite psa.

Cimet – Malo cimeta je sjajno kako za vaše zdravlje tako i za zdravlje vašeg psa. On se koristi kako bi se izbegle mučnine i gasovi, ali i za dodatak energije, poboljšanje cirkulacije, zatim probave, i zdravlja mozga. Osim toga, ovaj začin sa istoka je neverovatno koristan pri lečenju dijabetisa, jer pomaže regulaciju šećera u krvi. Zato je obavezan kao prevencija kod pasa koji imaju visoku sklonost ka ovom oboljenju, a to su mahom stariji i gojazni psi. Pošto spušta nivo „lošeg“ holesterola u krvi, smatra se prevencijom srčanih oboljenja.

Kurkuma – Dokazano najbolji borac u prevenciji raka. Kurkumin je sastojak koji se pokazao kao sjajan kada treba sprečiti ćelije raka da se šire kroz organizam. Zbog ovoga se preporučuje kao odličan dodatak u ishrani vašeg psa.

Nana – Od davnina se koristi za ublažavanje stomačnih tegoba, gasova i mučnine. Pored toga, novim istraživanjima otkriveno je da nana štiti od radioaktivnosti i ublažava posledice hemoterapije kod životinja. Ova biljka nije toksična za pse, ali se ne preporučuje konzumiranje u velikim količinama.

Bosiljak – Ima antivirusna i antimikrobna svojstva. Snažan je antioksidans. Njegova eterična ulja leče bezvoljnost.

Peršun – Ova lisnata bijka bogata je flavonoidima, antioksidantima i vitaminima, a takođe sadrži i likopen i karoten. Peršun se već dugo koristi za lečenje pasa, a najčešće da umiri želudac. Ukoliko vaš pas ima loš zadah, preporučuje se da se u njegovu hranu doda iseckani peršun. Dovoljno je šoljicu, 2 peršuna dodati dva puta nedeljno. Ne više.

Foto: Pixabay

 


reklama